Lean hanteert een fraaie combinatie tussen denken en doen. Teams lopen vast als ze vragen blijven stellen als: ‘Werkt dit wel bij ons?’, ‘Hoe willen wij het precies hebben en uitvoeren?’ en ‘Is dit wel een goed verbeterdoel?’. Teams die gewoon beginnen en daarna pas denken, boeken veel meer succes. Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor.

Ervaren van effect

Allereerst doet het ervaren van succes iets met de echte wil om zaken aan te pakken. Individuen en groepen worden pas intrinsiek geprikkeld als zichtbaar wordt wat het effect is. Dan zijn ze gemotiveerd en overtuigd dat iets werkt. Het creëren van zichtbare effecten kun je bereiken door te ‘doen’.

Wat gaat goed, wat kan beter?

Daarnaast ervaar je door simpelweg te doen, wat goed gaat, wat niet en hoe het nog beter kan. Het zijn juist de ervaringen tijdens het doen die leiden tot verscherpte inzichten om tot verdere verbeteringen te komen.

De 4 elementen van Doenken

Om het Lean denken en Lean doen duurzaam te verankeren, ondersteunen wij organisaties met een aanpak ‘Doenken’. Deze werkwijze richt zich op 4 elementen:

  1. Verbazen: blijf jezelf afvragen waarom dingen gaan zoals ze gaan en vraag vijf keer waarom;
  2. Zingeven: doe je iets omdat dit moet van je leidinggevende, of snap je echt waarom je team bepaalde zaken zo aanpakt?;
  3. Doenken: zodra je vindt dat iets een goed plan is, voer dit dan ook meteen uit, als experiment;
  4. Werkvloeren: bedenk (als manager) geen ideeën achter je bureau, maar draai eens mee op de werkvloer.

Zo werkt Doenken

Aan de hand van een praktisch (zelf)assessment schetsten we een beeld van de huidige situatie binnen je organisatie op de vier elementen. Ook definiëren we in praktische termen het verschil tussen de huidige en gewenste situatie. Dit geeft inzicht in de concrete stappen die je organisatie kan zetten om het Doenken (verder) te ontwikkelen. En daarmee het Lean denken en Lean doen duurzaam te borgen.

Doenken in jouw organisatie?

Wil je kijken wat Doenken voor jouw organisatie kan betekenen?

Laat hier je gegevens achter, dan helpen we je graag op weg.